Kubus Dongen 10 jaar
‘Mijn uitdaging? De MKB’er bijstaan
in zijn reilen en zeilen.’

Als iemand weet hoe je sterker uit tegenslag kunt komen en steeds weer een nieuwe start kan maken, dan is het Dongenaar Jack van den Nieuwenhuizen wel. Door die ervaring kan hij ondernemers een hart onder de riem steken als zij dat nodig hebben.

Administratiekantoor Kubus Dongen is al bijna tien jaar gevestigd in de Tramstraat. Daarnaast is er nog een vestiging in Waalwijk. Kubus is een coöperatie/ franchise met verspreid over Nederland ongeveer honderd vestigingen. “Het grote voordeel is dat wij als administratiekantoor voor onze klanten kunnen beschikken over de expertise van allerlei specialisten binnen Kubus, zoals accountants, fiscalisten, juristen en salarisverwerking. Maar zonder dat die experts doordreunen in de tarieven. Als administratiekantoor kunnen wij alle vlakken van de onderneming bedienen, tot en met de verzekeringen toe.”

Snelle groei
Jack van den Nieuwenhuizen zit al dertig jaar in de financiële dienstverlening. Aanvankelijk deed hij dat werk er nog bij, in de avonduren en weekends, naast zijn werk als financieel analist bij de politie. “In 2006 ben ik, toen nog aan huis, begonnen met Jabren Administraties. In 2010 heb ik me aangesloten bij Kubus en was dat jaar al gelijk de snelst groeiende Kubus-vestiging in Nederland. Een jaar later ben ik naar dit pand in de Tramstraat gegaan en al snel kwam Paul hier ook werken. Na eerst wat andere medewerkers is Angelique er twee jaar geleden bijgekomen. Samen vormen we een goed en sterk team.”

Opmerkelijk is die snelle groei wel, want Kubus Dongen startte midden in de crisis. “Dat had ook een voordeel. Veel bedrijven hebben eigenlijk niet per se een accountant nodig. Die waren zich in die tijd juist aan het oriënteren op een overstap naar een administratiekantoor: dat is goedkoper én je krijgt vaak als klant meer aandacht.” Kubus Dongen onderscheidt zich door de persoonlijke no-nonsense aanpak van Jack. “Mijn motto is: niks is zo moeilijk als het makkelijk te houden. Normaal blijven en vooral persoonlijk aandacht blijven geven, dát vind ik belangrijk. En dat is al moeilijk genoeg in het digitale tijdperk. In een stropdas zullen ze mij niet snel zien.” Lachend: “Tenzij ze er voor betalen, natuurlijk!”

MKB’er bijstaan
Kubus Dongen heeft ongeveer 150 bedrijven als klant, variërend van ZZP’ers tot ondernemingen met een miljoenenomzet en 20 man personeel. “Mijn uitdaging is en blijft het bijstaan van de MKB’er in zijn financiële reilen en zeilen, zorgen voor een financieel gezonde onderneming. Ik startte in de crisistijd. Veel bedrijven leefden toen nog boven hun stand, leningen en schulden waren heel gewoon. Maar starters hoefden in die tijd niet bij de banken aan te kloppen. Die hebben zich aangeleerd om zelfvoorzienend te zijn. Erg leuk om te zien hoe die bedrijven zijn gegroeid. Ik ben eigenlijk met mijn klanten meegegroeid. Daarom begrijpen we elkaar ook zo goed.”

Jack vindt het geweldig om in zijn eigen dorp te werken. “Lekker op het fietske naar het werk! Weet je trouwens dat mijn vader in de oorlog nog in dit pand gewoond heeft? Daar kwam ik pas achter toen ik hier al zat. Over die periode heeft hij vaak verteld.” Jack groeide op aan de Oude Baan, achter de Tramstraat. “In mijn jeugd speelde ik hier veel. Met mijn ouders gingen we wandelen in de Tramstraat, waar veel winkels waren. Dan gingen we in de Sinterklaastijd bij de speelgoedwinkels kijken om onze verlanglijstjes te maken.”

Toen Jack 15 was werd het gezin met vijf kinderen getroffen door rampspoed. Binnen een jaar tijd overleden beide ouders aan kanker. “Mijn vader overleed op 27 augustus 1979 en nog geen jaar later stierf ook mijn moeder. Dat is nu zo’n 40 jaar geleden. Er is sindsdien nog geen dag geweest dat ik niet aan hen gedacht heb. Mijn moeder had in haar testament laten zetten dat de kinderen bij elkaar moesten blijven. Dat kon, omdat mijn oudste zus, die overigens later op 28-jarige leeftijd ook zou overlijden aan kanker, net twee weken daarvoor 18 was geworden. Geld was er niet. Voor en na school werkte ik bij bloemenkwekerij van Strien. Ik ben al jong in de bouw gaan werken en daar ontdekte ik mijn affiniteit met cijfers. Nadat ik was afgekeurd, ben ik omgeschoold en heb ik een jaar bij de belastingdienst gewerkt. De jaren daarna heb ik bij diverse bedrijven, accountantskantoren en later bij de politie als financieel medewerker gewerkt. Maar ik was nooit een typische ambtenaar. Toen kwam het idee om voor mezelf te beginnen, hetgeen een hele verandering zou zijn. Daarom snap ik mijn startende klanten ook zo goed.”

Moeilijke periode
Jack van den Nieuwenhuizen is een geboren en getogen Dongenaar die als sponsor en bestuurslid bij een aantal organisaties en evenementen zoals DongenIce en het Oranjeparkfestival betrokken is. “Ik vind het belangrijk om iets terug te doen voor het dorp. Echt mooi hoe de vrijwilligersgemeenschap hier draait. Ik ben penningmeester bij Dongen Promotion en probeer ook daar mijn bijdrage te leveren.”

Met de start in de Tramstraat sloot Jack een moeilijke periode in zijn leven af. “In 1998 kreeg mijn zoontje van 2 jaar een heel agressieve vorm van kanker. Gelukkig is hij nu helemaal genezen. Jordy is inmiddels 23 jaar en een gezonde vent. Hij heeft zelfs een keer aan het NK Badminton deelgenomen en werd daar derde, dat is toch knap! Maar het was een hele heftige periode. We hebben negen maanden in het AMC gezeten en het zag er heel slecht uit. Toen we na de eerste intake naar huis mochten, kregen we te horen dat hij waarschijnlijk nooit meer thuis zou komen. Dan stort je wereld in.“

Van al die tegenslag heeft Jack geleerd vooral te genieten van al het goede. “Ik ben een gevoelsmens. Ik heb mijn portie wel gehad en heb een paar keer in mijn leven opnieuw moeten beginnen. Daardoor ben ik extra trots op wat ik nu doe. Ik ben echt een vakidioot. Dit alles doe ik samen met mijn vrouw Brenda aan mijn zijde. Omdat zij altijd achter mij staat, kan ik mijn ziel en zaligheid in mijn werk steken.”

Kubus Dongen
Tramstraat 53
5104 GH Dongen
0162 – 220 220
dongen@kubus.nl
www.kubusdongen.nl

Bron: Weekblad Dongen – Donderdag 19 december 2019

Nieuws

Ga naar de bovenkant